Άλλες συνδέσεις

Φθορίωση

Είναι μια απλή διαδικασία που διαρκεί ελάχιστα και σκοπό έχει να κάνει τα δόντια μας ανθεκτικότερα στην τερηδόνα.

Βασίζεται στο γεγονός ότι όταν εμπλουτίζεις την αδαμαντίνη (υδροξυαπατίτης) με φθόριο την μετατρέπεις σε μια νέα μορφή  (φθοριοαπατίτης) που είναι ανθεκτικότερη στα οξέα του στόματος και επομένως λιγότερο ευάλωτη στην τερηδόνα.

Για την φθορίωση θα πρέπει να συνυπολογίζεται με τη λήψη φθορίου από τις οδοντόκρεμες καθώς και με πιθανή λήψη δισκίων φθορίου η και λήψης φθορίου από το νερό. Συνήθως για τα Ελληνικά δεδομένα είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 2 φορές το χρόνο.

Είναι μια διαδικασία εύκολη για τα παιδια και διαρκεί 5-10 λεπτά.

Ο ασθενής (συνήθως παιδιά-έφηβοι αλλά όχι μόνο) θα πρέπει να αποφύγει τη λήψη τροφής για μια ώρα περίπου μετά την φθορίωση κι αυτό για να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Η Φθορίωση δεν πρέπει να συγχέεται με την φθορίαση η οποία προκαλείται από την υπερβολική/παθολογική φθορίωση των δοντιών και τα μετατρέπει σε κηλιδωμένα και εύθυρυπτα. Η φθορίωση είναι δυνατόνα να προκληθεί σε περιοχές με υπερβολικό φθόριο στο νερό.

Υπάρχει επίσης μια έντονη συζήτηση για τη χρήση φθορίου και για το πόσο ωφέλιμη ή επιβλαβής είναι για τον οργανισμό. Το σίγουρο είναι ότι το φθόριο σε σωστές δόσεις με την μορφή στοματικών διαλυμάτων, gel φθορίωσης στο οδοντιατρείο, συστατικού στις οδοντόκρεμες ακόμη και με τη μορφή δισκίων είναι σίγουρα επωφελής για την υγεία των δοντιών χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό

>

>

>

Φθορίωση