Άλλες συνδέσεις

Με τον όρο στοματική υγιεινή εννοούμε όλες αυτές τις μεθόδους με τις οποίες διατηρούμε τη στοματική μας κοιλότητα καθαρή΄, δηλαδή ελέγχουμε τον πληθυσμό των "βλαπτικών μικροβίων"

Τα κυριότερα εργαλεία για να το πετύχουμε αυτό είναι το βούρτσισμα, τα στοματικά διαλύματα και η διατροφή.

-Το βούρτσισμα/οδοντικό νήμα: Πρέπει να είναι προσεκτικό και να διαρκεί περίπου 2 λεπτά. Ο σκοπός του είναι να αφαιρέσει την μικροβιακή πλάκα, που συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας στην επιφάνεια των δοντιών. Όπως είναι γνωστό τα μικρόβια οργανώνονται σε πληθυσμούς πάνω στα δόντια μας ή τους βλεννογόνους και σχηματίζουν βιομεμβράνες για να προστατεύονται από την άμυνα του οργανισμού μας. Με το βούρτσισμα αυτές οι βιομεμβράνες διαλύονται και πλέον οι μικροβιακές αποικίες είναι ευάλωτες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας τα δόντια μας υφίστανται ένα συνεχή καθαρισμό ανάλογο του βουρτσίσματος από τι κινήσεις των χειλέων, της γλώσσας αλλά και από την μάσηση και την αποτριβή των τροφών πανω τους. Υπάρχουν όμως σημεία που δεν είναι προσιτά από τη γλώσσα και τα χείλη επομένως εδώ "μπαίνει" το βούρτισμα και το οδοντικό νήμα.

Για να βουρτσίζουμε σωστά πρέπει η οδοντόβουρτσα να μην είναι παλιά (να μην έχουν στραβώσει οι τρίχες της) και το μέγεθος της να είναι ανάλογο των διαστάσεων του στόματος. Επίσης να είναι μέτρια (όχι σκληρή ούτε μαλακή) και η λαβή της να είναι πρακτική (μην ξεχνάτε ότι κάθε χέρι δεν είναι ίδιο)

Οι κινήσεις μας είναι κυκλικές. Βουρτσίζουμε ξεχωριστά τα πάνω με τα κάτω δόντια. Το κέντρο της κίνησής μας αλλά και ο στόχος μας είναι η γραμμή που τελειώνουν τα ούλα επάνω στο δόντι. Για να πετύχουμε αυτό το στόχο γυρίζουμε την οδοντόβουρτσα 45 μοίρες περίπου προς τα επάνω για τα επάνω δόντια και 45 μοίρες προς τα κάτω για τα κάτω δόντια

Ένα πολύ καλό βίντεο που δείχνει τις σωστές κινήσεις βουρτσίσματος μπορείτε να δείτε παρακάτω.

-Στοματικά διαλύματα

-Διατροφή

 

 

>

>

>

Στοματική υγιεινή